18 marca obchodzony jest Europejski Dzień Mózgu. Lekarze podkreślają, by zachować nasz mózg w dobrym zdrowiu, trzeba zadbać o aktywność fizyczną i umysłową, wypoczywać, ale też wysypiać się i zdrowo się odżywiać. By nasz mózg dobrze funkcjonował, potrzebuje wielu składników, wzmacniających pamięć, ale również koncentrację. Co zatem jeść, by nasz mózg działał sprawnie? Podpowiadamy, że są to bardzo proste produkty, dostępne na każdej sklepowej półce i w naszym domu.
Odżywiasz się zdrowo, ale Twoje wyniki badań wskazują na niedobory? Może przyczyną nie jest to, co jesz, ale to, w jaki sposób. Niewiele osób o tym wie, ale połączenia niektórych produktów spożywczych sprawiają, że nie wchłaniają się z nich substancje odżywcze i witaminy. Przez lata za takie fatalne połączenie uchodziło to ogórka z pomidorem. Teraz okazuje się, że nie jest z nim tak źle. Dlaczego? O tym za chwilę. Przy okazji wyjaśniamy, czego jeszcze nie warto ze sobą łączyć na talerzu.Oto lista połączeń, które nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Większość z nich nie jest toksyczna, ale warto mieć ich świadomość i w miarę możliwości unikać – zwłaszcza przy niedoborach!Połączenie ogórka i pomidora sprzyja utracie witaminy C, którą utlenia obecna w ogórku askorbinaza. Na szczęście jest na to sposób – przed podaniem warto skropić warzywa sokiem z cytryny, octem winnym albo dodać do nich nabiał, bo to blokuje askrobinazę i witamina C nie jest niszczona. Zmieniła nawyki i pomaga w tym pacjentom:
Natka pietruszki niegdyś traktowana była jako roślina ozdobna, jednak z czasem stała się bardziej doceniania ze względu na swoje drogocenne właściwości prozdrowotne. Poznaj 3 główne powody, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) na podstawie oceny zawartości najważniejszych dla zdrowia składników odżywczych, opublikowało listę najzdrowszych warzyw świata. Przedstawiamy te, które znalazły się w pierwszej dziesiątce. Co zyskało miano najzdrowszego warzywa świata? Możecie być zaskoczeni!